Parkett eller laminat

Parkett eller laminat - Hva skal jeg velge?

Et velkjent dilemma for mange som skal velge gulv. 

Begge typer er gode gulv, sier Thomas Svensen, daglig leder i Byggo (selverklært gulvekspert).

De siste årene årene har det vært stor utvikling på utseendet på laminat, og både laminat og parkett fås i bredt utvalg formater, farger, mønstringer, kvaliteter og stiler. Du bør være oppmerksom på forskjellene, og vite hva ditt behov er.

Laminat er uten tvil det som tåler mest – Har du eksempelvis hund og småbarn, er det ingenting som slår et høytrykkslaminat, ifølge Thomas. Det er slitesterkt, enkelt å vedlikeholde, og det holder seg pent i mange år. Det som er viktig er å satse på høytrykkslaminat. Ikke let etter det billigste, de ofte ikke holder seg like bra. Laminat er flott å se på, og de aller beste laminatene er  vanskelig å skille fra parkett når de er ferdig lagt. De har overflatedekor med strukturer som ser ut som ekte tre.

Parkett er naturlig
Det er ingen tvil om at parkettens store fortrinn er at det er ekte tre. Parketten er unik, ingen plank er helt like eller har lik dekor. Parkett er også varmt og lunt å gå på. Ifølge Thomas kan et trent øye se forskjell, men nesten alle merker forskjellen. – Du kjenner at det er ekte, sier Thomas.

Thomas mener at et gulv skal holde i 10-15 år uten at du trenger å gjøre store grep. Parkett må pleies noe for å holdes pent, mens laminat av god kvalitet holder en hel generasjon. Parkett leveres med flere typer overflatebehandlinger. Mest slitesterkt er lakkert parkett. Parkett behandlet med voksolje eller olje krever noe mer vedlikehold for å holde seg pent. En annen stor fordel med parkett er at det kan slipes, bare vær obs på at da ødelegges det opprinnelige utseende med kanter, farge og pregning av overflaten.

Varme i gulvet
Både parkett og laminat kan legges med gulvvarme. Under laminatgulv er det nok lurt med gulvvarme, da det er kaldt materiale. Ellers er godt underlag like viktig for lydisolering som isoleringsevne.